Start Dengan Planning

Start Dengan Planning

Planning 10 minit boleh jimatkan 1 jam execution, ini selalu ditekankan oleh ramai orang – orang yang hebat dan berjaya.

FOKUS PADA ROI/ ROE

Fokuskan pada return amat penting, sama ada Return On Investment, atau Return On Equity, ini amat mainkan perana penting untuk planning.

Sebagai contoh jika dalam bisnes, apakah aktiviti harian yang perlu dibuat untuk capai sales setiap hari, setiap bulan dan setiap tahun? Apakah aktiviti yang bagi lebih impak supaya boleh dijalankan dan diselenggara masa ke masa?

MULA DENGAN SOALAN.

Soalan amat main peranan penting dalam planning, contoh soalan ialah merujuk kepada hasil akhir (outcome) sesuatu aktiviti atau projek.

Jadi sentiasa soalkan soalan yang penting untuk hasil akhir anda perlu dapat.

AMBIL MASA TAK APA.

Dalam planning tak mengapa ambil masa, ini kerana lebih banyak masa anda ambil untuk lihat pelbagai sudut, lagi kurang risiko anda hadapi.

Ini mungkin tidak sama dengan konsep fire first aim letter later. Ia mesti diselaraskan.

Planning dibuat awal sehari sebelum bekerja, atau buat akhir minggu untuk minggu hadapan, dan atau akhir bulan untuk bulan seterusnya.

geroazrul

Gero Azrul merupakan usahawan sepenuh masa dan sangat fokus lebih ramai orang luar sana lebih berjaya dalam memulakan perniagaan, mengembangkan dan sehingga mampu berniaga secara antarabangsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *