Masa Berfikir Penting

Masa Berfikir Penting

Setiap hari saya akan tuliskan konten yang berkait apa yang saya dapati bagi impak pada diri saya dan hopefully akan bagi impak pada orang lain, terutamanya anda yang ikuti saya.

Buat masa ini saya banyak fokus di roadtoftt.com dengan niche financial market – forex, tapi masa sama saya masih lagi dalam konteks yang sama iaitu pembangunan diri dan juga perniagaan ke arah financial freedom.

Tools atau vehicle ini memainkan peranan yang penting, cuma tricky part ialah sebenarnya untuk anda mahir dengan tools / vechicle anda.

MASA BERFIKIR

Masa berfikir sebenarnya amat penting ini kerana sentiasa dalam lakukan tindakan, ini akan memberi satu space yang berlainan. Sebagai contoh, semasa lakukan tindakan biasanya dalam mood yang fokus kepada hasilkan tindakan berbanding dengan berfikir di luar konteks tindakan.

Jadi amat penting untuk berhenti seketika semak apa yang dilakukan tersebut memberi implikasi yang sepatutnya atau perlu di ubah.

KUALITI SOALAN.

Apa yang drive otak untuk berfikir ialah sebenarnya soalan,

“question hook the mind”

“great question great result”

Ideanya ialah soalan, soalan yang berkualiti, sebagai contoh sebagai orang biasa mungkin soalan yang bermain ialah “kenapa jadi pada aku” selalu play victim , dan bukan bersikap hus nu zun (bersangka baik) “apa yang berlaku ini apa kebaikannya” .

Ini akan beri sebenarnya banyak perbezaan.

Saya belajar banyak pasal soalan ini dan teringat lagi semasa saya dalam program date with destiny tony robbins, apa yang utama ialah better question.

Perkara paling penting ialah pada anda sendiri iaitu, ambil masa berfikir dan tanya soalan yang lebih baik. Soalan yang arah empowerment dan bukan soalan yang shallow minda anda

geroazrul

Gero Azrul merupakan usahawan sepenuh masa dan sangat fokus lebih ramai orang luar sana lebih berjaya dalam memulakan perniagaan, mengembangkan dan sehingga mampu berniaga secara antarabangsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *