Cara Berfikir Tentukan Result

Cara Berfikir Tentukan Result

Dalam konsep berfikir, saya sangat obses sebenarnya sejak dari kecil. Selalu pertikaikan kenapa begitu kenapa begini. Saya lihat ibu bapa saya kerja keras siang malam, dan tertanya serta berasa hidup ini tidak semestinya seperti apa saya nampak.

Dan ini bila makin berusia, makin nampak jelasnya sememangnya apa yang setiap individu nampak memang amat benar dan main peranan penting. Bezanya ialah mungkin anda ikut apa sepatutnya, atau anda dibentuk oleh persekitaran.

TEORI PENGETAHUAN

Asas ini amat main peranan dalam bentuk cara berfikir, terlalu banyak sebenarnya nak ceritakan satu masa, tapi antara yang penting ialah faham konsep asas.

  1. Analisa Philosophy yang berkait dengan kebenaran, kepercayaan, dan justifikasi.
  2. Masalah skeptikalisma
  3. Kriteria pengetahuan dan justifikasi

Poin apa saya kongsikan kepada anda ialah bukan untuk memeningkan kepala, bagi saya amat penting untuk anda faham macam mana dunia ini dbentuk.

Adakah semata berdasarkan intuisi semata, atau ada ‘God Driven’ atau memang pengetahuan yang dikumpul, tapi asas dan perkembagan pengetahuan adalah dari satu pandangan, pelbagai, mendalam atau mencapah. Ini tidak ketahuan secara dasarnya.

SEKOLAH CARA BERFIKIR

  1. HISTORICAL
  2. EMPIRICISM
  3. IDEALISM
  4. RATIONALISM

geroazrul

Gero Azrul merupakan usahawan sepenuh masa dan sangat fokus lebih ramai orang luar sana lebih berjaya dalam memulakan perniagaan, mengembangkan dan sehingga mampu berniaga secara antarabangsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *